Måltidskultur og Madpolitik

Måltidskultur

I vuggestuen indtager alle 12 børn måltiderne i fællesskab på stuen.

I børnehaven indtager børnene frokosten sammen med deres kammerater fra formiddagsgruppen og denne gruppes primærpædagog. Om fredagen spiser alle børnene sammen på deres stuer.

Måltiderne giver anledning til fællesskab i en rolig atmosfære. Den voksne spiser sammen med børnene, og samtaler gerne om dagens aktiviteter, hjælper børnene til at blive selvhjulpne og til at hjælpe hinanden under måltidet.

 

Madpolitik

Bestyrelsen og Børnehusets personale er blevet enige om at sætte fokus på mad, og formulere en madpolitik.

 

Det overordnede mål med denne madpolitik er:

  • Glade børn som trives

-Dette opnås ved at forældrene og personalet tilbyder børnene en sund kost, som giver dem mulighed for at udvikle sig optimalt – fysisk, psykisk og socialt.

-Gennem sund og varieret kost sikres børnene en jævn forbrænding dagen igennem, hvilket giver overskud til at deltage aktivt i egen hverdag og sikrer læring.

 

Morgenmad

Vi opfordrer forældrene til at give børnene et godt morgenmåltid.

Meget gerne et måltid som giver børnene energi til formiddagens aktiviteter.

  • Rugbrød, grovbolle
  • havregryn, havregrød og müsli
  • ost og frugt

 giver energi, og mæthedsfølelsen holder indtil frokost.

Frokost

Børn og voksne medbringer alle deres egen madpakke, det er tydeligt markeret hvor i køleskabet barnets madpakke skal ligge.

Til frokosten tilbydes vand og økologisk mælk.

Personalet bestemmer ikke hvad børnene skal have med i madkasserne, men opfordrer forældrene til at give børnene en sund og varieret mad med.

Gerne groft brød, frugt og grønt, der sikrer jævn forbrænding.

En sådan madkasse indeholder: Grønt – gnavegrønt, salat eller pålæg, Brød – helst rugbrød eller groft brød ,Pålæg – kød, ost eller æg, Fisk – mindst en slags fiskepålæg Frugt – det friske og søde.

Eftermiddagsmad

Hver uge medbringer forældrene årstidens frugt og grønt, svarende til et barns forbrug i en uge.

Børnegrupperne skiftes til at bage brød, som serveres sammen med frugten.

Til måltidet serveres vand.

Slikpolitik

Personalet er, opmærksomme på, hvor meget og hvor ofte der serveres søde sager i børnehuset.

Kun ved særlige arrangementer omkring højtider og fest, serveres i begrænset omfang,  is, slik eller kage. For at begrænse børnenes sukkerindtag så meget som muligt, siger vi ligeledes nej tak til forældre, der af bedste mening, ønsker at barnet deler søde sager ud, når de holder ferie mm.

For det enkelte barn kunne det blive til et meget stort sukkerforbrug i løbet af året.

 

Sund kost og sukkerforbrug

En sund kost bør højst indeholde, tilsat sukker svarende til 10% af kostens energiindhold. Denne mængde svarer til 30-40 g sukker om dagen for et børnehavebarn. Til det billede kan nævnes at ½ l sodavand indeholder 50 g sukker og at 100 g slik indeholder ca. 50 g sukker.

I vuggestuebarnets kost giver anbefalingerne ikke plads til tilsat sukker overhovedet, dog er der anbefalinger om ekstra fedt i maden så længe barnet er under 1 år.